Koninklijke onderscheiding voor Leo Endedijk

Leo Endedijk, directeur van De Hollandsche Molen, mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen. Op 14 mei, tijdens een paneldiscussie over het ambacht van industrieel molenaar in molen d‘Admiraal in Amsterdam-Noord, werd hij verrast door een bezoek van Laurens Ivens, wethouder Stadsdeel Noord van Amsterdam. In aanwezigheid van familie, collega’s, vrienden en bekenden werden hem vervolgens de versierselen, behorende bij deze onderscheiding, opgespeld. 

Leo Endedijk (59) trad in 1985, zonder enige molenachtergrond, als redacteur in dienst van De Hollandsche Molen met als belangrijkste opdracht het ontwikkelen van een nieuw blad voor de vereniging: Molens. Vijf jaar later werd hij directeur en door goed te luisteren naar de molendeskundigen en de mensen met kennis van zaken van de vaak ingewikkelde (financiële) regelgeving in de monumentenwereld is hij een alom gerespecteerde autoriteit geworden in het molenveld. Mede dankzij zijn deskundigheid en bemiddelende rol tussen de vele partijen die actief zijn in de molenbescherming heeft hij belangrijk bijgedragen aan het behoud van hét icoon van Nederland: de molen.

Leo koninklijke onderscheiding foto broer Leo IMG-20160514-WA0007a

 

 

Jolanda Nankman 2000ste geslaagde windmolenaar

Jolanda Nankman uit Broek in Waterland is de 2000ste geslaagde vrijwillige windmolenaar van Nederland. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op molen De Adriaan in Haarlem kreeg zij op 11 mei het officiële getuigschrift Vrijwillige Molenaar uitgereikt door Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen, en Erik Kopp, voorzitter van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. 

Voorafgaand aan de overhandiging van het getuigschrift demonstreerde zij op de molenstelling onder toeziend oog van de examencommissie enige onderdelen van het praktijkexamen.

Met de 2000ste vrijwillige windmolenaar is een mijlpaal bereikt in de opleiding die in februari 1970 de eerste geslaagde afleverde in de persoon van Eric Zwijnenberg.
Het Gilde van Vrijwillige Molenaars organiseert de opleiding tot vrijwillige molenaar. In minimaal 150 praktijkuren, verdeeld over de vier seizoenen, wordt geleerd wat nodig is om elke windmolen in Nederland verantwoord en veilig te kunnen bedienen en te laten draaien. De praktijklessen worden ondersteund met theorie van alle molentypen. De examencommissie van De Hollandsche Molen neemt het examen af.

Nationale Molendag
Nederland telt nog zo’n 1.200 molens. Het weekend van 14 en 15 mei is het Nationale Molendag waaraan bijna alle molens meedoen. Veel molens zijn ook geopend voor publiek en organiseren extra activiteiten.
Jolanda Nankman op Molen de Adriaan 11 mei 2016-klein
Jolanda Nankman in actie op
molen De Adriaan.
(foto’s: Nicole Bakker)