Kom naar de Molencontactdag! Ook molenaars zijn welkom

De Molencontactdag van De Hollandsche Molen vindt dit jaar plaats op vrijdag 18 november in het Provinciehuis in Haarlem. Deze jaarlijkse bijeenkomst voor moleneigenaren en -organisaties heeft dit jaar een programma met veel onderdelen die ook voor molenaars interessant zijn. Ook zij zijn daarom van harte welkom.

In de ochtend houdt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een uitgebreide presentatie over de invoering van de SIM (opvolger van de BRIM). Vervolgens wordt er kort teruggeblikt op de uitreiking van de Zilveren Anjer aan Eric Zwijnenberg. Presentaties over het Molenfonds en de plannen met het molencomplex in Kinderdijk sluiten het ochtenddeel af.

In de middag zijn er twee workshops waarvoor de deelnemers worden ingedeeld. De eerste workshop behandelt het toezicht en verantwoording van grote molenorganisaties. Aan deze workshop wordt meegewerkt door het Centraal Bureau Fondsenwerving. De tweede workshop gaat in op het werven van vrijwilligers. Deze workshop wordt mede verzorgd door Sportservice Noord-Holland en Het Groninger Molenhuis.
De Molencontactdag wordt rond 15.30 uur afgesloten met een borrel.

Aanmelding voor de Molencontactdag kan door middel van het aanmeldingsformulier op www.molens.nl/molencontactdag. Aanmeldingen dienen uiterlijk donderdag 10 november a.s. in ons bezit zijn. Naar het op het aanmeldingsformulier vermelde e-mailadres wordt vervolgens tijdig het definitieve programma en de routebeschrijving gestuurd.

Windhoos veroorzaakt ernstige schade aan De Twiskemolen

Een enorme windhoos, er wordt ook gesproken van een tornado, heeft dinsdag 18 oktober ernstige schade toegebracht aan De Twiskemolen in Landsmeer. Het complete wiekenkruis en een groot deel van de kap werden eind van de middag weggeslagen en belandden naast de molen. Molenaar Marcel Koop, die in de weerberichten had gezien dat er buien in aankomst waren, had de molen uit voorzorg al rond twee uur in de middag stilgezet. Hij zat in de woonkamer van de molen te wachten en werd volkomen verrast door het extreme weersgeweld.

In de media vertelde hij had dat de molen begon te schudden en op een gegeven moment plotseling zijn oren dichtklapten. Tegelijkertijd hoorde hij een verschrikkelijke herrie en toen hij vervolgens naar buiten keek zag hij het wiekenkruis en grote houten delen van de kap op het terrein naast de molen liggen. De in allerijl opgeroepen molenmaker heeft met dekzeilen de kap provisorisch afgedicht om verdere schade door binnenkomend regenwater te voorkomen. De volgende dag werd begonnen met het opruimen van de ravage in de kap en op de grond.
De Twiskemolen is gebouwd omstreeks 1578 en bemaalt de ca. 650 ha grote Twiskepolder als onderbemaling van de polder Oostzaan. Marcel Koop, sinds 2011 de molenaar van deze achtkante binnenkruier, woont samen met zijn vrouw in de molen. De bemaling van de polder wordt nu overgenomen door het elektrisch gemaal dat zich onderin de molen bevindt.

_dsc2928a
Een deel van het wiekenkruis viel tegen het geitenverblijf bij de molen.
De geiten bleven ongedeerd.

_dsc2875a
De molenmakers begonnen een dag na het ongeluk met het opruimen van de ravage
in de kap en op de grond. (foto’s Wim Giebels)

 

Op erfgoed bezuinigen? Een monumentale vergissing!

Onder deze titel zijn verschillende erfgoedorganisaties een petitie gestart tegen de voorgenomen bezuiniging van 25 miljoen euro op het budget voor monumenten. Minister Bussemaker is voornemens de fiscale aftrek voor onderhoud en restauratie van particuliere Rijksmonumenten af te schaffen. Daarvoor in de plaats komt een sobere subsidieregeling.

Ook particuliere moleneigenaren dupe van maatregel
De maatregel treft vooral de eigenaren van woonhuizen. Maar ook particuliere eigenaren van molens krijgen met de negatieve gevolgen van de afschaffing van de fiscale aftrek te maken. Zij kunnen jaarlijks minder aan onderhoud besteden dan nu het geval is. Hierdoor neemt de druk op de bestaande subsidieregelingen toe en dat gaat het gehele molenveld de komende jaren merken.

De Hollandsche Molen roept dan ook iedereen in Nederland die molens een warm hart toedraagt op de petitie te ondersteunen. Half november wordt de petitie aangeboden aan de Tweede Kamer.

Om de petitie te ondertekenen, klik hier

Molen De Zwaluw wint Molenprijs

Molen De Zwaluw uit Hasselt is de winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs 2016 en ontvangt hiermee een bedrag van 50.000 euro. Dit maakte vereniging De Hollandsche Molen op vrijdag 7 oktober bekend tijdens het Nationale Molenfeest in de Stoomhal in Wormer. Na een nek-aan-nekrace liet De Zwaluw met 6.853 publieksstemmen de andere genomineerden achter zich. Het prijzengeld wordt gebruikt om de wieken te vervangen. Voor de BankGiro Loterij Molenprijs waren vier molenprojecten genomineerd die gezamenlijk 24.084 stemmen hebben binnengehaald.

De wieken van De Zwaluw zijn dringend aan vervanging toe. Een grote groep vrijwilligers heeft de afgelopen maand hard gewerkt om zoveel mogelijk stemmen te krijgen voor hun molen, om te voorkomen dat deze ‘vleugellam’ zou worden.

De andere genomineerden gingen niet met lege handen naar huis: zij kregen één euro per ontvangen stem. Hierdoor ontving korenmolen De Goede Hoop in Mijnsheerenland 6.624 euro, papierfabriek De Middelste Molen in Loenen 6.146 euro en molen De Korenbloem in Ulvenhout 4.461 euro.

Het Nationale Molenfeest
Dit jaar werd voor de tweede keer het Nationale Molenfeest georganiseerd. Tijdens dit jaarlijkse evenement wordt de winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs bekendgemaakt. Ook krijgen tijdens het feest de molenprojecten, die in 2016 een bijdrage uit het BankGiro Loterij Molenfonds hebben ontvangen, hun cheque uitgereikt.

Over de BankGiro Loterij Molenprijs
De BankGiro Loterij Molenprijs is een jaarlijkse publieksprijs, ingesteld door vereniging De Hollandsche Molen in samenwerking met de BankGiro Loterij. Met de prijs willen beide organisaties laten zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt een molen in staat een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan.

Voor het filmpje over de projecten en de prijsuitreiking klik hier.

Winnaar Molenprijs 2016 Molen De Zwaluw te Hasselt
Winnaar Molenprijs 2016 Molen De Zwaluw te Hasselt (foto: Peter van Mulken)