Ingeborg Pouwels overleden

Tot onze grote schrik en verdriet is op 24 december totaal onverwacht Ingeborg Pouwels, oud-medewerker van De Hollandsche Molen, aan de gevolgen van een hartaanval overleden. Ingeborg (68) trad medio 2000 als bureaucoördinator in dienst bij de vereniging. Eind 2017 ging zij met pensioen, maar ze was nog steeds vol overgave voor de vereniging aan de slag.


(Foto’s: Christian Pfeiffer)

In de achttien jaar dat ze bij De Hollandsche Molen werkzaam was, ontpopte zij zich als een ware creatieve duizendpoot. Zo groeide onder haar energieke leiding de Nationale Molendag uit tot een evenement, waaraan steeds meer molens meededen en dat steeds meer bezoekers trok. “Molendag is hét moment om mensen kennis te laten maken met molens. Daar moet je dus stevig reclame voor maken en dingen om heen organiseren in samenwerking met de molenaars en hun vrijwilligers”, aldus Ingeborg in haar afscheidsinterview in Molens eind 2017.
Ook was zij van 2011 tot en met 2017 de projectmanager van de BankGiro Loterij Molenprijs, de jaarlijkse wedstrijd waarbij het publiek kan stemmen op allerlei molenprojecten.
Ook bij de totstandkoming en uitbreiding van de website van de vereniging speelde zij een belangrijke rol. Zo werd het papieren molenbestand, het in de molenwereld bekende ‘Rode boekje’ van vrijwillige molenaar Eric Zwijnenberg, vooral dankzij haar inzet ‘omgezet’ in de digitale versie op de site. Later volgde het digitaliseren en ontsluiten van de archieven van De Hollandsche Molen, beheerd door de Stichting Molendocumentatie. Onder de naam Allemolens.nl werden alle afbeeldingen, de bibliotheek en veel collecties toegankelijk voor het publiek.

Jeugd
Haar hart lag echter vooral bij de jeugd. Ze was betrokken bij tal van activiteiten van De Hollandsche Molen op het gebied van educatie. Zo stond zij aan de wieg van de molenmaatjes op de website van de vereniging, die later ook werden ingezet in de overige communicatie gericht op de jeugd. Het afgelopen half jaar rondde zij het project de Molenmuis af, een project om ook de allerkleinsten kennis te laten maken met molens.
Daarnaast was zij betrokken bij vele publicaties, zoals de diverse varianten op de Molen-Doe-boekjes, molengidsen, het molenzakboekje en niet te vergeten de Jeugdpagina in het blad Molens. Ook was zij de motor achter het moderniseren en actualiseren van Molens, de ‘molenbijbel’ van ir. F. Stokhuyzen.

Tot op de dag van haar overlijden was ze actief voor De Hollandsche Molen. Samen met Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen, haar partner Wouter Pfeiffer en enige Deense en Duitse molenorganisaties was zij druk bezig met het project Via Molina, de toekomstige Europese route langs molens.

Met het overlijden van Ingeborg verliest niet alleen De Hollandsche Molen, maar de hele molenwereld een bevlogen, energieke en warme persoonlijkheid.
Onze gedachten gaan uit naar haar partner Wouter Pfeiffer, haar dochter, kleinkinderen, overige familie en vrienden.

Als eerbetoon aan haar stellen wij het zeer op prijs als de molenaars hun molen komende dagen in de rouw zetten.

Bestuur en medewerkers van De Hollandsche Molen.

Voor het volledige interview met Ingeborg in Molens 127 klik hier

Koninklijke onderscheiding voor molenaar Dirk-Jan Abelskamp

Molenaar Dirk-Jan Abelskamp van molen Nooit Gedacht in Warnsveld heeft op 13 december, tevens zijn verjaardag, in aanwezigheid van familie en veel (molen)vrienden in ‘zijn’ molen een koninklijke onderscheiding gekregen vanwege zijn grote inzet als vrijwilliger voor molens en het molenbehoud.  Hij mag zich nu lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Annemieke Vermeulen, burgemeester van Zutphen, speldde hem op de bomvolle eerste zolder van de molen de bijbehorende versierselen op.


(Foto: Gerrit van de Pol)                                                                                                                                

Dirk-Jan Abelskamp werd onder valse voorwendselen naar de molen gelokt, waar hij tot zijn verbazing werd onthaald door de burgemeester en de vele genodigden.
Abelskamp  is al sinds 1973 actief op de Nooit Gedacht, eigendom van vereniging De Hollandsche Molen. De liefde voor molens werd hem door zijn vader Dick Abelskamp, molenaar en instructeur op deze stellingmolen, met de paplepel ingegoten. De 59-jarige Warnsvelder slaagde in 1978 voor zijn molenaarsexamen en viert dit jaar dus zijn 40-jarig molenaarsjubileum.  Sinds 1 januari 2007 is hij lid van de examencommissie van De Hollandsche Molen en neemt hij examens af van de cursisten die door het Gilde van Vrijwillige Molenaars zijn opgeleid. Inmiddels heeft hij bijna 200 kandidaten geëxamineerd. Zowel het molenaarschap als zijn functie als examinator doet hij naast zijn betaalde baan.

De welbespraakte Abelskamp is in alle opzichten is een rechtgeaarde ambassadeur van molens, het molenbehoud en het molenaarsambacht. In het bijzonder klopt zijn molenhart natuurlijk voor de Nooit Gedacht, die al vele decennia een twee-eenheid vormt met de familie Abelskamp. Zo was hij, als aanvoerder van de energieke vrijwilligersploeg van de molen, eind 2017 het boegbeeld van de succesvolle wervingsactie ‘Help de Nooit Gedacht aan nieuwe fokken!’

Abelskamp is voorgedragen voor de onderscheiding door vereniging De Hollandsche Molen, Stichting Vrienden van de Gelderse Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars.

 
Het kersverse lid in de Orde van Oranje-Nassau samen met zijn vrouw. (Foto: Ela Geitenbeek)