Prinses Beatrix bezoekt 200-jarige molen Hermien in Harreveld

H.K.H. Prinses Beatrix bezocht onder grote belangstelling op vrijdag 17 mei molen Hermien in het Gelderse Harreveld. Ze deed dit ter gelegenheid van de viering van het 200-jarig bestaan van deze bijzondere achtkante beltkorenmolen. De beschermvrouwe van De Hollandsche Molen kreeg onder meer een persoonlijke rondleiding door de molen.

De molen met zijn karakteristieke dakbedekking van liefst ca. 17.000 houten schaliën (eikenhouten plankjes van 44,5 bij 7,5 centimeter) is de trots van het dorp. De jubilerende molen is vernoemd naar Hermien Wolterink, de vrouw van de laatste molenaar Joop Wolterink. Zij speelde een grote rol bij de restauratie van de vervallen molen in 1967. Ook daarna zette zij zich vol overgave in voor de molen en werd hiervoor in 1993 koninklijk onderscheiden. Dit ‘gezicht van de molen’ overleed op hoge leeftijd in 2016. Momenteel is de molen eigendom van de Stichting tot instandhouding van de beltkorenmolen Hermien.

Recordaantal van 130.000 mensen ‘ontmoette de molenaar’ op Nationale Molendag

Nationale Molendag met het thema: ‘Ontmoet de molenaar!’, dat afgelopen weekend plaatsvond, is heel succesvol verlopen. Het zonnige weer – met een goede molenwind – zorgde ervoor dat veel mensen op pad gingen om molens en vooral ook molenaars te ontmoeten. Aan het jaarlijkse landelijke molenevenement deden ruim 780 molens mee. Op zaterdag konden de bezoekers ruim 700 molens bezoeken en zondag rond de 300 (een aantal molens was op beide dagen geopend). Afgaande op de informatie die zondagmiddag beschikbaar was, schat De Hollandsche Molen, die de Nationale Molendag in samenwerking met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars organiseert, het bezoekersaantal rond de 130.000. Het recordaantal (125.000) van vorig jaar wordt hiermee overtroffen.


Molen van Jetten in Uden (foto: Wim Giebels)

Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen, kijkt dan ook meer dan tevreden terug: “Het was een leuke en gezellige Nationale Molendag met bovendien nóg meer bezoekers dan vorig jaar. Geweldig toch? Al die mensen, groot en klein, hebben ervaren hoe bijzonder een molen is en zagen  hoe zo’n historisch werktuig draait en maalt. En dat is van groot belang voor het behoud van dit icoon van Nederland. Dankzij alle vrijwilligers was dit mogelijk en zij  zijn belangrijk voor het behoud van onze molens. Klusjesmensen, molengidsen en bestuurders. En natuurlijk de vrijwillige molenaars. We hopen dat er tussen de vele bezoekers natuurlijk mensen zijn die ook dit ambacht willen leren opdat zij over een paar jaar ook de molens kunnen laten draaien.”

Extra activiteiten

Op vele molens werden extra activiteiten georganiseerd, variërend van demonstraties eendenkorf vlechten, vaartochten, zaagdemonstraties, markten met allerhande, vaak ambachtelijke, producten tot een heuse Chinese theeceremonie en een korenfestival. Bij molen Het Noorden op Texel en de Meule van Wassens in het Drentse Zuidwolde, beide in restauratie, werden bezoekers geïnformeerd over de werkzaamheden.
De molen-bouwplaten voor kinderen die gratis op alle deelnemende molens verkrijgbaar waren, vonden gretig aftrek.

Kijk voor sfeerimpressies op:  https://www.facebook.com/De.Hollandsche.Molen/

De Hollandsche Molen blij verrast met Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019

De Hollandsche Molen is heel blij met de toekenning van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019. Het Cultuurfonds maakte donderdag 9 mei bekend dat deze jaarlijkse oeuvreprijs van 150.000 euro naar De Hollandsche Molen gaat. De landelijke molenvereniging, gevestigd in Amsterdam, krijgt de prijs vanwege ‘haar actieve en dynamische rol bij het molenbehoud in Nederland in de breedste zin des woords. Door het werk van de vereniging zijn honderden molens bewaard gebleven en in veel gevallen weer in beweging gekomen’, zo is te lezen in de officiële toekenningsbrief.

Vlnr. Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, Nicole Bakker, directeur en Leo Endedijk, hoofd belangenbehartiging van De Hollandsche Molen. (Foto: Floris Heuer)

Directeur Nicole Bakker en oud-directeur Leo Endedijk waren totaal verrast toen zij uit handen van Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de toekenning officieel kregen  uitgereikt bij molen De Gooijer in Amsterdam. Nicole Bakker: “Dit is een enorme eer voor De Hollandsche Molen en we zien deze prijs als stimulans extra hard te blijven werken voor het behoud van deze bijzondere monumenten.”

Toename maatschappelijk draagvlak molens
Niet alleen is er veel waardering voor het fysiek behoud van molens. Uit de toekenningsbrief: ‘Ook is het maatschappelijk draagvlak voor het behoud van molens en de interesse voor het cultureel erfgoed aanzienlijk toegenomen waarmee de wind- en watermolens een niet weg te denken plaats hebben verworven in de Nederlandse samenleving.’


Lof voor Leo Endedijk
In de officiële toekenningsbrief staan ook veel lovende woorden voor oud-directeur Leo Endedijk,  momenteel hoofd belangenbehartiging bij de vereniging: ‘Mede dankzij de bevlogenheid en deskundigheid van Leo Endedijk is het de afgelopen decennia gelukt alle partijen die in Nederland de molens beschermen eendrachtig te laten optrekken, en de molen als hét icoon voor ons land in ere te houden.’


Geldbedrag en een fonds op naam
Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019 is een bedrag van 150.000 euro verbonden. De helft daarvan gaat als startkapitaal in een fonds op naam dat de vereniging De Hollandsche Molen samen met het Cultuurfonds een bestemming naar keuze gaat geven. Wat die bestemming is, wordt door De Hollandsche Molen en het Cultuurfonds later in het jaar bepaald.
De officiële uitreiking van de prijs vindt plaats op 4 november aanstaande in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Nationale Molendag
Directeur Nicole Bakker vindt het extra mooi dat de bekendmaking plaatsvindt vlak voor Nationale  Molendag: “Deze prijs is weliswaar aan De Hollandsche Molen toegekend, maar deze had de vereniging nooit kunnen krijgen zonder de inzet van alle vrijwilligers, waaronder de vrijwillige molenaars, die zich voor de molenzaak inzetten. Komend weekend is het Nationale Molendag. Zij zetten de deuren voor het publiek open. Een recordaantal van ruim 760 molens doen mee en het stijgend aantal bezoekers de afgelopen jaren onderstreept eens te meer dat molens bij Nederland horen.”

‘Ontmoet de Molenaar’ op Nationale Molendag op 11 en 12 mei

Op 11 en 12 mei 2019 is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Evenals vorig jaar is het thema: ‘Ontmoet de molenaar!’. Want molens leer je pas goed kennen, als je met molenaars praat.  Op vele honderden molens staan zij klaar om u van alles te vertellen over dit ‘levende’ monument. Bovendien worden bij een groot aantal plaatsen feestelijke activiteiten georganiseerd. Voor kinderen is gratis een molenbouwplaat op te halen. Kijk op molens.nl voor alle deelnemende molens.

Bezoek eens een water gedreven molen !
Iedereen kent wel de windmolens. Overal in het land zijn deze stoere wiekendragers te vinden. Maar wist u dat ons ons land ook ruim 100 molens telt die worden aangedreven door water? Ook die zijn beslist de moeite waard om te bekijken. Deze molens zijn vooral te vinden in Noord-Brabant en Limburg, maar ook Overijssel en Gelderland telt een flink aantal. Ze zijn vaak gelegen in een prachtige schilderachtige omgeving.

Stramproy (L) – Watermolen Broekmolen. (Foto: Jan Moonen)

Grote variëteit

Nederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers en ronde stenen molens enzovoort. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen is bij menigeen  bekend. Maar in ons land staan ook houtzagers zoals De Salamander in Leidschendam, pelmolens zoals Het Prinsenhof in Westzaan, waar gerst tot gort wordt gepeld en oliemolens, zoals De Passiebloem in Zwolle, waar olie uit lijnzaad wordt geslagen. Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Kom óók op bezoek. De molenaar vertelt je graag de bijzonderheden van zijn of haar prachtige molen.

Extra activiteiten tijdens Nationale Molendag
Op Nationale Molendag is voor iedereen wat extra’s te beleven. Sommige zijn jarig, zoals de Hermien in het Gelderse Harreveld, die 200 jaar wordt. Molen Het Noorden op Texel wordt gerestaureerd. Altijd al willen weten wat daar zoal bij komt kijken? U bent er van harte welkom.

Gratis Molenbouwplaat
Voor kinderen ligt op elke deelnemende molen een gratis molenbouwplaat klaar.

Meer weten? Ga naar molens.nl
De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillig Molenaars. Daarnaast wordt de dag mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Het volledige programma voor Nationale Molendag is te vinden op molens.nl.