Veel belangstelling voor ‘vroege’ Molencontactdag 2019

Dit jaar was het een ‘vroege’ Molencontactdag. In plaats van de traditionele derde vrijdag in november werd deze editie al op 9 oktober gehouden. Plaats van handeling was Wijkcentrum De Stolp in ’s Hertogenbosch. De keuze om het evenement te combineren met de jaarlijkse uitreiking van de BankGiro Loterij Molenprijs in de middag pakte goed uit. De opkomst was in de ochtend al vrij hoog, met ruim 90 vertegenwoordigers uit het molenveld. En ’s middags, nadat de ‘supporters’ van de drie deelnemende molens aan de Molenprijs waren gearriveerd, zat de grote zaal tjokvol met meer dan 130 mensen.


De grote zaal van De Stolp zat ‘s middags tjokvol. (Foto: Wim Giebels)

Het ochtendprogramma telde vier onderdelen. Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen, peilde via een digitale enquête de meningen over het functioneren van de vereniging in het molenveld en nodigde de zaal uit met ideeën te komen om dit, waar nodig, te verbeteren. Leo Endedijk, hoofd belangenbehartiging bij De Hollandsche Molen, legde – in aanloop naar de middag-workshop over dit onderwerp – in algemene termen uit welke kansen het Molenfonds biedt voor moleneigenaren.
Suzanne Brakenhoff, stagiair bij De Hollandsche Molen, ging nader in op het belang van moleneigenaren om een vuurwerkvrije zone rond hun molen(s) in te laten stellen.
Leen Lagerwerf van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars sloot het ochtenddeel af met een presentatie over het UNESCO-actieplan, de internationale conferentie over het molenaarsambacht en over diverse plannen voor  specialisaties in molenaarsopleidingen.

Workshops
Na de lunch werden de bezoekers zeven workshops aangeboden, waaruit iedereen er twee kon kiezen. Jaap van Lakerveld en Paul Sporken van Stichting De Schiedamse Molens gaven een workshop over de Badges-pilot en educatieve rondwandeling in hun stad. Riet Mulder, molenaar/eigenaar van de Hooydonkse Watermolen in Nederwetten, gaf uitleg over het pilotproject Watermolenlandschappen in Het Groene Woud. Klimaatverandering en het effect op molens was het thema van de workshop van molenmaker Luc Verbij. Anne de Jong, marketingmedewerker bij De Hollandsche Molen, en QR-specialist Frans Hendrikx gingen nader in op de kansen die de zogenaamde QR-code biedt bij onder meer promotie- en fondsenwervingsdoeleinden. Bij de workshop van Charles de Teije stond centraal de wijze waarop educatieve projecten succes kunnen hebben bij de groepen 3 en 4 in het basisonderwijs. Leo Endedijk en Jippe Kreuning, junior adviseur Molenfonds, werkten gezamenlijk stap voor stap uit hoe een aanvraag bij het Molenfonds behoort te worden ingediend. Leo Endedijk besprak in een aparte workshop tien belangrijke lobby-tips.

Hieronder vindt u de presentaties en workshops. Ook kunt u hier de uitslag van de digitale enquête en een stappenplan voor het aanmaken van  QR-codes downloaden.

  1. Betrokkenheid en invloed bij De Hollandsche Molen
    Uitslag enquête
  2. Molenfonds algemeen
  3. Vuurwerkvrije zones
  4. UNESCO Actieplan en opleidingen
  5. Workshop Badges en Educatieve wandeling Schiedam
  6. Workshop Pilotproject Watermolenlandschappen
  7. Workshop Klimaatveranderingen en effecten op molens
  8. Workshop Van Passant naar Klant incl case QR-Stichting De Overijsselse Molen
    Stappenplan QR-Code aanmaken
  9. Workshop Educatie groepen 3 en 4 (geen powerpoint-presentatie)
  10. Workshop Aanvragen bij Molenfonds
  11. Workshop 10 belangrijke lobby-tips

Molen De Lelie in Puttershoek wint de BankGiro Loterij Molenprijs 2019

Molen De Lelie in Puttershoek heeft de BankGiro Loterij Molenprijs 2019 gewonnen. De Hollandsche Molen maakte dit bekend tijdens de jaarlijkse Molencontactdag die op 9 oktober plaatsvond in ‘s-Hertogenbosch. De Lelie verzamelde 10.762 stemmen en won hiermee de hoofdprijs van 75.000 euro. Met dit geld gaat eigenaar Stichting Molens Hoeksche Waard de kelder en de machinekamer van de molen omtoveren in educatieve expositieruimten. Hierin worden de verhalen verteld over de historische stoommachine die er ooit stond, maar vooral ook over de mensen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten ondergedoken.

Vrijwillige molenaar Jesse in ’t Veld was dolblij: “Dit is de dag van mijn leven!” En Jan Booden voorziiter van Stichting Molens Hoeksche Waard, eigenaar van De Lelie, voegde daaraan toe: “We hebben er keihard voor gewerkt. Ik ben ontzaglijk blij dat we dit voor elkaar hebben gekregen. We gaan morgen aan de slag.”

De vrijwilligers van De Lelie zijn dolblij met de hoofdprijs van de BankGiro Loterij Molenprijs 2019. (foto: Wim Giebels)

In totaal werden (in de stemperiode van drie weken) in september 26.252  stemmen uitgebracht. De Lelie was het meest succesvol in het stemmen werven. De andere twee genomineerden krijgen één euro voor elke ontvangen stem. Dat betekent dat molen De Vrijheid in Beesd 9.141 euro en De Ster in Rotterdam 6.353 euro voor hun projecten mee naar huis nemen.

Reguliere bijdragen
Tijdens dit jaarlijkse evenement werden ook de reguliere bijdragen uit het Molenfonds bekendgemaakt. In 2018/2019 ontvingen 28 restauratie/groot onderhoud projecten in totaal 750.000 euro uit dit fonds.

Over het Molenfonds en de BankGiro Loterij Molenprijs
Met het Molenfonds legt vereniging De Hollandsche Molen een structurele financieringsbasis voor restauraties en onderhoud van de Nederlandse molens. Het fonds wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, die zich ook heeft verbonden aan de BankGiro Loterij Molenprijs, één van de publieksacties binnen het Molenfonds. De BankGiro Loterij Molenprijs is in 2011 in het leven geroepen. Met deze prijs laten beide organisaties zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt molens in staat een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan.