Nationale Molendag en Algemene Ledenvergadering De Hollandsche Molen gaan niet door

De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars hebben besloten de Nationale Molendag die op 9 en 10 mei a.s. zou plaatsvinden, af te gelasten. Ook de Friese molenaars, verenigd in  het Gild Fryske Mounders sluiten zich hierbij aan. De organisaties volgen hiermee het besluit van de regerering om alle samenkomsten, ongeacht de omvang, tot 1 juni te verbieden. De regering wil met deze maatregel de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk inperken.

Algemene Ledenvergadering
De Hollandsche Molen heeft om dezelfde reden ook de Algemene Ledenvergadering, die voor 18 april a.s. in het Meeting Center Eenhoorn in Amersfoort stond gepland, helaas moeten afblazen. Deze bijeenkomst wordt verschoven naar het najaar. Uiteraard wordt u tijdig geïnformeerd over de nieuwe datum.
Het concept-bestuursverslag en de concept jaarrekening 2019 zijn binnenkort te vinden op de nieuwspagina van onze website molens.nl

Nationale Molendag
Nationale Molendag wordt niet verplaatst naar een later moment in het jaar. Op 12 en 13 september vindt namelijk al Open Monumentendag plaats. We roepen alle molens op om daaraan mee te doen, uiteraard mits de overheidsrestricties dan zijn opgeheven.
Beide organisaties vinden het erg jammer dat het jaarlijkse landelijke molenevenement geen doorgang kan vinden. “We willen Nederland graag ontvangen op onze prachtige molens en dit cultureel erfgoed een mooi podium geven en jong en oud kennis laten maken met het ambacht van molenaar. Daarnaast is het besluit een teleurstelling voor de vele molenaars en vrijwilligers die zich ieder jaar verheugen op Nationale Molendag. Een groot aantal van hen is al druk bezig met de voorbereidingen.

Gezondheid voorop
Voor De Hollandsche Molen staat echter de gezondheid, juist van deze vrijwilligers en natuurlijk van het publiek voorop. Wij hebben vanaf het begin van de corona-crisis de richtlijnen van de overheid gevolgd en ook nu houden we ons hieraan”, zegt Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen. Erik Kopp, voorzitter van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars sluit zich hierbij aan: “Het is niet nodig gezondheidsrisco’s te lopen in verband met het belang van de instandhouding van de molens.”

Nabije toekomst
Hoe de rest van het molenjaar eruit gaat zien is op dit moment nog onduidelijk. In het voorjaar en de zomerperiode vinden er in normale omstandigheden tal van activiteiten plaats, onder meer diverse regionale molendagen. Uiteraard houden wij u via onze nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen. Verder kunt u voor informatie terecht op molens.nl.

Corona-crisis maatregelen en gevolgen voor het molenveld

De ontwikkelingen in verband met de verspreiding van het coronavirus in ons land volgen elkaar snel op. De overheid bekijkt van dag tot dag de situatie en neemt indien nodig maatregelen om verspreiding tegen te gaan. Wat betekent dit nu voor de molens en iedereen die zich met molens bezighoudt, vooral ook nu het molenseizoen voor de deur staat en er diverse (publieks)activiteiten staan ingepland.
De Hollandsche Molen volgt de adviezen van de overheid bij de besluitvorming over de activiteiten en bijeenkomsten die de vereniging zelf organiseert, alsmede met betrekking tot de eigen medewerkers en (molen)vrijwilligers. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars steunt de vereniging in de benadering van deze crisis, evenals het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. De vereniging zet hieronder voor u een aantal zaken op een rijtje.

Algemeen: gezondheid staat voorop. Wij adviseren u daarom dringend om de richtlijnen die de overheden uitvaardigen op te volgen, met name die richtlijnen die betrekking hebben op het samenkomen van meerdere mensen. In dit verband kunt u denken aan open stellingen, maar ook of het verstandig is uw molenwinkel open te houden. We vragen u om de gezondheid van uw vrijwilligers voorop te stellen. We adviseren daarom om uw molen en uw eventuele winkel te sluiten voor publiek. Draaien met de molen zonder publiek kan met inachtneming van de hygiëne maatregelen wel. De winkels van leden van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde waar de molenaars in zijn verenigd die ook een inkomen verwerven uit het malen van graan en verkopen van meel, blijven onder strikte voorwaarden wel open.  

Algemene Leden Vergadering De Hollandsche Molen op zaterdag 18 april a.s. in Amersfoort: de vereniging besluit uiterlijk in de week van 6 april, of en zo ja in welke vorm deze bijeenkomst doorgang vindt. De bijeenkomst kan eventueel in afgeslankte vorm plaatsvinden. Informatie over de jaarrekening etc. is vanaf 10 april gewoon te vinden op de nieuwspagina van molens.nl. Indien de Algemene Leden Vergadering van De Hollandsche Molen in afgeslankte versie doorgaat, zal de feestelijke uitreiking van de Certificaten van Verdienste, Oorkondes van Vernuft en Volharding en de Getuigschriften van geslaagde molenaars komen te vervallen.

Nationale Molendag op 9 en 10 mei: Het is hét molenevenement van het jaar, maar tevens ook het evenement waarop het meeste publiek voor de molens op de been is. De Hollandsche Molen besluit uiterlijk in de week van 6 april of de Nationale Molendag doorgaat. Tevens wordt dan een besluit genomen over de verschillende excursies die dan gepland zijn. Tot die tijd gaat de vereniging door met de voorbereidingen. We blijven hoopvol.

Molenaarsexamens: De examencommissie van De Hollandsche Molen heeft inmiddels besloten dat de molenaarsexamens in april en mei worden afgelast. Deze examens worden verplaatst naar het najaar.   Het Gilde van Vrijwillige Molenaars raadt ook aan de toelatingsexamens uit te stellen.

U wordt via nieuwsbrieven, de website molens.nl en de sociale media op de hoogte gehouden van de actuele ontwikkelingen op de bovengenoemde terreinen. Indien u vragen heeft kunt u contact opnemen met De Hollandsche Molen via [email protected]

Kantoor De Hollandsche Molen gesloten in verband met situatie rond corona virus

In verband met de laatste ontwikkelingen rond het corona virus is het kantoor van De Hollandsche Molen in ieder geval tot dinsdag 28 april gesloten. De vereniging houdt er echter ernstig rekening mee dat deze periode langer zal gaan duren. Bij een besluit hierover volgt zij de adviezen van de overheden.
Het kantoor is in deze periode (beperkt) telefonisch bereikbaar. Daarom vragen wij vriendelijk  iedereen die contact wil opnemen dit bij voorkeur per e-mail te doen: [email protected]
Wij vragen uw begrip voor dit besluit.
Uiteraard houden wij u op de hoogte bij wijzigingen in deze situatie.