Certificaat van Verdienste voor Vaags Molenwerken

In hun molenmakersbedrijf in Aalten kregen donderdag 30 juli Martijn, Gerben en Walter Vaags het Certificaat van Verdienste uitgereikt door Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen.
De drie broers ontvangen dit Certificaat vanwege de jarenlange grote verdiensten van Vaags Molenwerken voor het molenbehoud. Het bedrijf heeft in de loop der tijd ontelbare molens in vooral (oost-)Nederland en in Duitsland gerestaureerd. Vaags Molenwerken  behoort tot de grootste molenmakerijen in ons land.

Het bedrijf is al meer dan een eeuw actief in de molenbouw. Het werd in 1904 opgericht door molenmaker Hendrik ten Have. Kort daarna begint de samenwerking met zijn broer Gerrit. Deze begint later in Vorden zijn eigen molenmakerij. In 1960 gaat Henk Vaags samenwerken met Jan ten Have in Aalten en neemt in 1974 het bedrijf over waarna Vaags Molenwerken ontstaat. In 1971 neemt Herman Groot Wesseldijk het bedrijf over van Ten Have in Vorden en verhuist naar Laren.

De familie Vaags met het Certificaat van Verdienste. Vlnr. moeder Willemien Vaags, Martijn, vader Kees, Gerben en Walter. (Foto: Ed van Gerven)

Opvolgers van Henk Vaags
In 1994 gaan de gebroeders Martijn, Gerben en Walter Vaags samenwerken met hun vader Henk en nemen later het bedrijf over. Jos Geverink neemt Molenmakerij Groot Wesseldijk over van Herman Groot Wesseldijk. Vaags Molenwerken en Molenmakerij Groot Wesseldijk gaan momenteel samen verder.
Walter is het gelukt om de traditionele molenmakersbedrijven Vaags en Groot Wesseldijk samen te smeden. Daarmee is de continuïteit in de molenmakerij in Oost Nederland gewaarborgd.
Gerben heeft zich ontpopt als een uitvoerder van hele complexe molenrestauraties. Martijn heeft aan de wieg gestaan van het restaureren van Potroeden en andere geklonken molenconstructies.

Certificaat van Verdienste voor Rob Batenburg

Op ‘zijn’ molen De Vrijheid in Schiedam kreeg Rob Batenburg uit handen van Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen, op 14 juli het Certificaat van Verdienste uitgereikt. Ruim 46 jaar was de Schiedammer dagelijks in het belang van molens actief, eerst als molenaar en later als molenmaker. Oorspronkelijk zou de uitreiking plaatsvinden tijdens de Algemene Vergadering van De Hollandsche Molen op 18 april maar vanwege de coronacrisis werd deze bijeenkomst afgelast.

Rob Batenburg met zijn certificaat. (Foto: Nicole Bakker)

Vorig jaar ging hij met pensioen. Zowel op vrijwillige als professionele basis heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de molens in Nederland en in het bijzonder aan die in Schiedam. In 1973 begon hij als vrijwilliger op De Vrijheid. Al snel werd hij er molenaar en later bedrijfsleider. Onder zijn leiding en met eigen handen heeft hij de complete inrichting van de molen getimmerd om zo een zeer efficiënte productiemolen te creëren.

Ambachtelijk korenmolenaar en molenmaker
In 1976 was hij medeoprichter van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde, waarvan hij ook jarenlang bestuurslid werd.
In 1989 richt hij de Stichting Restauratie Werkplaats Schiedam op, een molenmakersbedrijf dat zich de eerste jaren richtte op de Schiedamse molens, maar later het werkterrein uitbreidde tot buiten de jeneverstad. Naast molens werden onder meer kerken en oude huizen onder handen genomen. In Schiedam werd zelfs een complete, werkende moutwijnbranderij (Jenevermuseum) herbouwd. Inmiddels heeft de werkplaats naast de Schiedamse molens onder meer alle molens in De Hoekse Waard in onderhoud.

De Walvisch
Andere grote prestaties zijn onder meer: de herbouw na de brand in 1996 van De Walvisch in Schiedam, de nieuwbouw in 2010 van De Kameel in Schiedam. In het buitenland werd de herbouwde molen The Lily in Australië maalvaardig gemaakt. Sinds 2000 is hij weer vrijwillige molenaar van De Vrijheid en na 2004 van De Noord. Hij blijft als gepensioneerde actief als vrijwillige molenaar, adviseur en modelbouwer.