LINK Online ALV, Molencontactdag en BankGiro Loterij Molenprijs

Door de recente aangescherpte coronamaatregelen van de overheid zijn wij genoodzaakt de Algemene Ledenvergadering (ALV), de Molencontactdag en de uitreiking van de BankGiro Loterij Molenprijs aan te passen en deze online te organiseren.

Vanaf vrijdag 9 oktober 10:00 kunt u via deze link inloggen voor de ALV en Molencontactdag om deze rechtstreeks bij te wonen. De instructie om de video-internetdienst Zoom te installeren op uw apparaat kunt u hier downladen. We raden u aan ruim voor aanvang van de bijeenkomst Zoom te installeren. Mocht u hiermee problemen ervaren, zullen we proberen u telefonisch te helpen. U kunt dan bellen met de receptie van De Hollandsche Molen (020 6238703). De bijeenkomst heeft een maximum van 100 deelnemers.

ALV. Het bestuur heeft besloten om de ALV volledig ‘online’ te doen plaatsvinden om de risico’s voor ieders gezondheid te beperken. Dit betekent dat u voor de verschillende agendapunten via een online formulier kunt stemmen. Voor de stemprocedure maakt De Hollandsche Molen gebruik van de diensten van Effectmeting, een marktonderzoeksbureau met ruime ervaring in dit soort trajecten. Op deze manier waarborgen wij uw privacy. Uw stem is volledig anoniem. Het bestuur ontvangt alleen de totaal uitkomsten. Uw stemcode ontvangt u vrijdag 2 oktober per brief of e-mail. Vragen over de agendapunten kunt u per email richten aan de vereniging. Via een livestream wordt op 9 oktober 2020 tussen 10:30 en 11:00 de uitslag van de stemming bekendgemaakt.

Agenda van de ALV

  1. Welkom voorzitter Nico Papineau Salm en mededelingen
  2. Notulen Algemene Ledenvergadering 13 april 2019
  3. Verslag Financiële Commissie
  4. Jaarrekening-2019
  5. Verkiezing financiële commissie 2020
  6. Jaarplan 2020 en begroting 2020
  7. Verkiezing bestuursleden
  8. Rondvraag
  9. Certificaten van Verdienste
  10. Oorkondes van Vernuft en Volharding

Molencontactdag. De Molencontactdag krijgt de vorm van een webinar. Op 9 oktober zullen tussen 11:00 en 12:30 de onderwerpen: Roeden, Verzekeren en De toekomst van De Hollandsche Molen worden besproken. U kunt per onderwerp een korte presentatie verwachten waarna er via de chat gelegenheid is tot het stellen van vragen middels dezelfde livestream als die van de ALV.

Agenda van de Molencontactdag

  1. Welkom voorzitter Nico Papineau Salm
  2. Roeden problematiek door Matthijs Ero, adviseur molens
  3. Verzekeren van molens door Leo Endedijk, hoofd belangenbehartiging
  4. De toekomst van De Hollandsche Molen door Nicole Bakker, directeur
  5. Afsluiting door voorzitter Nico Papineau Salm

BankGiro Loterij Molenprijs. Aan het einde van de middag op 9 oktober vindt de uitreiking van de BankGiro Loterij Molenprijs plaats. De winnaar wordt via onze website, social media en tv bekendgemaakt.

Johan Bakker overleden

Op 14 september jl. overleed op 71-jarige leeftijd de bevlogen molenkenner Johan Bakker. Hij was een van de belangrijkste molenauteurs in de geschiedenis van het molenbehoud in Nederland. Vanuit een diepe persoonlijke betrokkenheid gecombineerd met een enorm geheugen als het om molenzaken ging, werkte hij aan een ontelbare reeks molenartikelen. Hij maakte elk verhaal dat uit zijn pen kwam lezenswaardig en mocht een grote lezersgroep tot zijn achterban rekenen.

Dat hij vanwege zijn gezondheid lange tijd niet in staat meer was tot betaalde arbeid, was voor zijn toenmalige werkgever wellicht een grote tegenslag destijds. Voor het molenveld was het een zeer gelukkige bijkomstigheid; van een zegen zou Johan zeker nooit gesproken hebben.


Johan Bakker met zijn oorkonde van het Molengiftenfonds
voor Vernuft en Volharding in 1993. (Foto: archief De Hollandsche Molen)

Johan begon zijn schrijverscarrière bij De Molenaar. Toen dat blad stopte met het molenkatern was dat voor hem een teleurstelling. Maar ook hier heeft elk nadeel zijn voordeel: in de plaats van De Molenaar kwam het maandblad Molenwereld en daarin kwamen de talenten van Johan volledig tot zijn recht. Het blad ontwikkelde zich als een gezaghebbend en veel gelezen molinologisch tijdschrift. De eindredactie was al die jaren in vertrouwde handen bij Johan. Uiteindelijk stopte hij met zijn werk voor Molenwereld en daarmee stopte ook de uitgave van dit blad.
In 1993 ontving hij voor zijn grote verdiensten als molenauteur reeds een onderscheiding van het Molengiftenfonds voor Vernuft en Volharding.

Johan Bakker zag De Hollandsche Molen als de moederorganisatie van het molenbehoud en als een auteur kritiek uitte op het beleid – iets dat zeker niet ongebruikelijk was en is in het kritische molenwereldje – probeerde hij die kritiek altijd draaglijk te maken.

De vereniging wenst de familie alle sterkte toe in deze ongetwijfeld verdrietige tijd.