Film ‘1200 molens’ wint Gouden Reiger

De film ‘1200 molens’ die vorig jaar november is vertoond tijdens de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019 aan De Hollandsche Molen heeft de Gouden Reiger gewonnen. De uitverkiezing werd op 28 oktober bekendgemaakt tijdens een speciale ‘online’ uitzending van de Avond van de Opdrachtfilm van de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en televisiemakers. Een prachtige prijs voor een prachtige film. De vereniging is daar dan ook bijzonder trots op! De Gouden Reigers zijn de prijzen voor de beste zakelijke films, bedrijfsfilms en webfilms van het jaar in diverse categorieën.

Voor de uitslag telden de publieksstemmen voor 50 % mee. Een jury bepaalde de andere 50%. De overwinning hing al in de lucht nadat de score van de publieksstemmen werd bekendgemaakt. Maar liefst 47% van de uitgebrachte stemmen ging naar de molenfilm. Vervolgens stipte de jury in een aantal punten – zonder de naam te noemen – de kwaliteit van de winnende film aan, waaruit al snel duidelijk werd dat het om ‘1200 ‘molens’ ging.

De Hollandsche Molen feliciteert het productie- en evenementenbureau XSAGA uit Amsterdam dat de film maakte. Ook gaan de felicitaties uit naar het Prins Bernhard Cultuurfonds, de opdrachtgever  van de film.

Authentiek
In de film worden molens en het molenaarsambacht sfeervol en authentiek in beeld gebracht. De film maakte tijdens de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019 aan De Hollandsche Molen
in november 2019 op iedereen al veel indruk.

Om de film te bekijken, klik op het beeld.

Nico’s 100-molens toer tijdelijk stopgezet

In verband met de aangescherpte coronamaatregelen heeft De Hollandsche Molen besloten om de 100-molens toer van voorzitter Nico Papineau Salm voor onbepaalde tijd te onderbreken. De bedoeling van de toer is, dat de voorzitter overal in het land – op uitnodiging –  bij molens in gesprek gaat met molenaars, overige vrijwilligers rondom de molen en andere betrokkenen. Gezien de huidige situatie met het groeiend aantal coronabesmettingen acht de vereniging het onverantwoord om de bezoeken komende periode voort te zetten.

De Hollandsche Molen volgt de ontwikkelingen omtrent het coronavirus op de voet. Mocht de situatie zodanig verbeteren dat de molenbezoeken worden hervat, wordt dit uiteraard bekendgemaakt.

Molens en de aangescherpte coronamaatregelen

Het kabinet heeft, gezien de forse toename van de besmettingsgevallen, besloten vanaf woensdag 14 oktober de COVID-19 maatregelen aanzienlijk te verscherpen. Dat betekent voor iedereen, dus ook voor alle mensen die in het molenveld actief zijn, dat extra voorzichtigheid geboden is om verspreiding van dit virus zoveel mogelijk te voorkomen. De gezondheid van iedereen en zeker die van elke molenvrijwilliger blijft voorop staan.

De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars hebben in verband hiermee gezamenlijke afspraken gemaakt. Hieronder vindt u ze op een rijtje:

  1. In algemene zin wordt afgeraden om gedurende de periode van de extra beperkende maatregelen (toeristische) bezoekers te ontvangen.
  2. Alle vrijwilligers, ter plekke op de molen, wordt geadviseerd mondkapjes te dragen, in ieder geval als er meer mensen op de molen zijn.
  3. De najaarsexamens voor de kandidaat vrijwillige molenaars gaan – in aangepaste vorm – door. Dat houdt in dat het examen wordt afgenomen door twee examinatoren in aanwezigheid van één notulist. Alle aanwezigen wordt dringend aangeraden een mondkapje te dragen.

Bereikbaarheid kantoor De Hollandsche Molen
In verband met de laatste ontwikkelingen rond het corona-virus is het kantoor van De Hollandsche Molen komende vier weken gesloten. De vereniging houdt er ernstig rekening mee dat deze periode langer kan gaan duren. Bij een besluit hierover volgt zij de adviezen van de overheden.
Het kantoor is in deze periode (beperkter) telefonisch bereikbaar. Daarom vragen wij vriendelijk iedereen die contact wil opnemen dit bij voorkeur per e-mail te doen via [email protected]
Wij vragen uw begrip voor dit besluit.
Uiteraard houden wij u op de hoogte bij wijzigingen in deze situatie.

Meer algemene informatie over het coronavirus vindt op rijksoverheid.nl

Internetbijeenkomst ledenvergadering en Molencontactdag positief ontvangen

De gecombineerde ‘Zoom’-internetbijeenkomst van de Algemene Ledenvergadering van De Hollandsche Molen en de Molencontactdag op vrijdag 9 oktober verliep uitstekend, maar was voor iedereen toch even wennen. Zowel voor voorzitter Nico Papineau Salm, de medewerkers van het bureau van De Hollandsche Molen als de deelnemers was het de eerste keer dat zij elkaar niet fysiek op locatie tegenkwamen maar op digitale wijze, via deze video-internetdienst.

Zo’n 40 mensen logden in om de bijeenkomst(en) vanachter hun computer, tablet of laptop bij te wonen. Gezien de vele positieve ‘chat’-boodschappen die aan het eind van de bijeenkomst via het beeldscherm werden uitgewisseld had iedereen een nuttige en informatieve ‘online’-ochtend beleefd.


Impressie van een presentatie tijdens de Zoom-Molencontactdag.

De Algemene Ledenvergadering verliep goed, de concept notulen vindt u hier
De Molencontactdag was in de vorm van een webinar gegoten. Matthijs Ero, adviseur molens, beet het spits af met een verhandeling over de roeden problematiek. Vervolgens kwam Leo Endedijk, hoofd belangenbehartiging, aan het woord over verzekeringskwesties rond molens. Nicole Bakker, directeur van de vereniging, sloot de bijeenkomst af met een presentatie over De toekomst van De Hollandsche Molen. Via de ‘chat’ was er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Presentaties
Hieronder vindt u de presentaties van de Molencontactdag op een rijtje.

  1. Roeden problematiek
  2. Verzekeren van molens
  3. De Toekomst van De Hollandsche Molen

Het is ook mogelijk een video-opname van de volledige Molencontactdag toegezonden te krijgen. Stuur dan een mail naar [email protected]

Molen Ceres wint de BankGiro Loterij Molenprijs 2020

Molen Ceres in Bovenkarspel is de grote winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs 2020. De Hollandsche Molen maakte dit op 9 oktober bekend vanuit molen De Hoop in Oldebroek waar – vanwege de coronasituatie – de prijsuitreiking in kleine kring plaatsvond. Het vrijwilligersteam van de molen verzamelde maar liefst 17.164 stemmen en won hiermee de hoofdprijs van 75.000 euro. Het geld is bestemd voor het herstel van het wiekenkruis van de molen, die tijdens de afgelopen jaarwisseling – waarschijnlijk door vuurwerk – grotendeels verbrandde.

Kasper Gutter reageerde enthousiast nadat hij namens de Ceres de winnaarscheque in ontvangst had genomen: “Geweldig, geweldig. We zijn ongelooflijk blij. Er is enorm veel werk verzet door alle mensen bij onze molen. Vooraf heb ik gezegd: ‘Als we winnen, dan is er voor iedereen een extra biertje. Dus dat gaan we nu doen.”


Kasper Gutter met de winnaarscheque van de BankGiro Loterij Molenprijs 2020. (Foto: Wim Giebels)

Totaal aantal stemmen: 38.181
In totaal werden aan de vier deelnemende molens (in de stemperiode van drie weken) 38.181 stemmen uitgebracht. De Ceres was het meest succesvol. De andere drie genomineerden krijgen één euro voor elke ontvangen stem. Dat betekent dat molen De Rat in IJlst 8.590 euro, De Hoop in Almelo 6.416 euro en Molen Quadenoord in Renkum 6.011 euro voor hun projecten binnenhaalden.

Over het Molenfonds en de BankGiro Loterij Molenprijs
Met het Molenfonds legt vereniging De Hollandsche Molen een structurele financieringsbasis voor restauraties en onderhoud van de Nederlandse molens. Het fonds wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, die zich ook heeft verbonden aan de BankGiro Loterij Molenprijs, één van de publieksacties binnen het Molenfonds. De BankGiro Loterij Molenprijs is in 2011 in het leven geroepen. Met de BankGiro Loterij Molenprijs laten beide organisaties zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt molens in staat een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan.