Ruim 1,1 miljoen euro van VriendenLoterij voor molens in Nederland

Directeur van De Hollandsche Molen; Nicole Bakker met de cheque – © Jurgen Jacob Lodder

Bijdrage maakt project ‘Samen naar de molen’ mogelijk

Een vroeg verjaardagscadeau voor De Hollandsche Molen! VriendenLoterij-ambassadeur Robert ten Brink verraste directeur Nicole Bakker van De Hollandsche Molen gisteren namelijk met een cheque van ruim 1,1 miljoen euro van de VriendenLoterij. Met deze bijdrage zet De Hollandsche Molen zich de komende drie jaar in om nog meer publiek te betrekken bij hét icoon van het Nederlands erfgoed. In totaal kon de VriendenLoterij dankzij haar deelnemers over 2021 met een bedrag van bijna 134 miljoen euro bijdragen aan behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen.

“Dankzij De Hollandsche Molen zijn de molens niet alleen onderdeel van onze rijke geschiedenis, maar vervullen ze ook een actieve rol in het heden.”

“In alle molens schuilen verhalen van wat ze voor Nederland hebben betekend, en ook nog steeds betekenen. Dankzij De Hollandsche Molen zijn de molens niet alleen onderdeel van onze rijke geschiedenis, maar vervullen ze ook een actieve rol in het heden. De vereniging zet zich in om de molens draaiende te houden, de verhalen over dit unieke erfgoed- te vertellen en een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Een bijzondere vorm van behoud van cultureel erfgoed die wij vanuit de VriendenLoterij toejuichen.” aldus Dorine Manson, managing director van de VriendenLoterij.

“Met het project ‘Samen naar de molen’ willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen om met elkaar de molen beleven. Want de molens zijn van ons allemaal!”

Directeur Nicole Bakker: “In 2023 bestaat De Hollandsche Molen 100 jaar. En dankzij alle deelnemers van de VriendenLoterij kunnen we dit groots gaan vieren. We willen 100.000 Molenvrienden werven en laten zien dat iedereen van molens houdt. Dat de molens er zijn, draaien en open zijn, is namelijk niet vanzelfsprekend. Met het project ‘Samen naar de molen’ willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen om met elkaar de molen beleven. Want de molens zijn van ons allemaal!”

De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Dankzij 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2021 opgeteld een bedrag van bijna € 134 miljoen schenken aan 57 culturele partners en bijna 3500 goede doelen.

Peter’s ‘Don Quijote Challenge’: fietsen langs 366 molens in Nederland

Elk jaar tourt fietsfanaat Peter Reuderink vele kilometers op zijn racefiets door Nederland, met altijd een goed doel voor ogen. Dit jaar heeft hij als doel langs 366 molens in Nederland te fietsen en deze onder de aandacht te brengen. Als Vereniging De Hollandsche Molen zijn wij ontzettend blij met zulke mooie acties, dus daar staan we graag even bij stil.

De 59-jarige Woerdenaar vernam van het probleem dat veel molens stilstaan vanwege het feit dat de roeden onveilig zijn en afgekeurd. Zo heeft het Utrechts Landschap 19 van haar 23 molens eind vorig jaar stilgezet. En dat gaat hem aan het hart. Hij wil met zijn fietstocht geld ophalen voor de molens en Vereniging De Hollandsche Molen. Wanneer het kan probeert hij op zijn fiets te stappen om nieuwe molens te bezoeken. Zijn routes zijn te volgen op Strava onder zijn eigen naam:  Peter Reuderink.

Elke dag plaatst hij minimaal 1 molen met een mooi verhaal op Twitter: @BlueBikeGreenH (of zoek #366molens) en in het Engels op Facebook: Peter Reuderink 

Vind je dit nu een leuk initiatief sponsor dan Peter op zijn Go Fund Me pagina (klik op de link of zoek naar 366 molens). De opbrengst wordt volledig geschonken aan de Vereniging De Hollandsche Molen. Jouw bijdrage is daar uiteraard ook welkom!

Hieronder staat een selectie van de bezochte molens tijdens de tocht en een video over Peter en zijn ‘Don Quijote Challenge’.

Video over Peter en zijn ‘Don Quijote Challenge’ door © RPL TV Woerden.

Volg de fietstocht van Peter langs de molens via onderstaande kanalen:

Utrechts molenaarsgilde zet vrouwelijke molenaars in het zonnetje

De molenwereld een mannenwereld? Zeker niet! Ook vrouwen draaien hun hand er niet voor om in de wieken te klimmen, molenzeilen voor te leggen en zo de molens draaiend te houden. Ter ere van het 50-jarig bestaan van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars organiseert de afdeling Utrecht – ’t Gooi de hele maand februari activiteiten rondom de vrouwelijke molenaar. De provincie Utrecht heeft van alle provincies de meeste vrouwelijke molenaars. Onder de titel ‘Zij is molenaar’ wil de Gilde-afdeling de vrouwelijke molenaars een voetstuk geven en daardoor meer vrouwen enthousiast maken over het molenaarsvak. De Hollandsche Molen is groot voorstander van deze campagne en draagt vanuit het Jongerenfonds hier ook financieel aan bij. Het startschot van ‘Zij is molenaar’ vindt aanstaande zaterdag 5 februari plaats.

Fietstocht met audiotheater
Er worden zes fietsroutes aangeboden die langs de molens leiden waar vrouwelijke molenaars en molenaars in opleiding (MIO’s) draaien. Bij elk van deze molens kun je met je telefoon een QR-code scannen en audioverhalen afspelen, het audiotheater. Zo kunnen bezoekers – ook wanneer de molen gesloten is – geïnspireerd raken door het werk van de vrouwelijke molenaar. Het boekje met de fietsroutes kan gratis worden besteld op zijismolenaar.nl. De verhalen zijn ook zonder een fysiek bezoek aan de molens via de website te beluisteren.

Bezoeken van de molens
Als de coronamaatregelen het toelaten, kunnen bezoekers de dertien molenaars en MIO’s op zaterdag 5 februari bij hun molen ontmoeten. De molens zijn: De Vriendschap (Weesp, N-H), Oukoper Molen (Nieuwersluis), ‘t Hoog en Groenland (Baambrugge), De Korenmolen (Laren), Oostzijdse Molen (Abcoude), Geesina (Groenekan), De Ster (Utrecht), De Windhond (Soest), Molen van de polder Westbroek (Oud-Zuilen), De Trouwe Waghter (Tienhoven), Kockengense Molen (Kockengen), De Ruiter (Vreeland), De Kraai (Westbroek).
Dat het molenaarsambacht (UNESCO immaterieel erfgoed) 50 jaar na de oprichting van het Gilde ook de jeugd trekt, blijkt uit het feit dat veel jonge molenaars en MIO’s in de regio draaien en aan dit project meedoen: maar liefst vijf vrouwen zijn nog geen 25 jaar!

Ook worden in samenwerking met RTV Utrecht portretten en een tweedelige documentaire over de vrouwelijke molenaar gemaakt. Naar verwachting wordt de documentaire in twee delen op 20 en 27 februari 2022 op RTV Utrecht uitgezonden.