
In Molens, het verenigingsblad van De Hollandsche Molen, leest u alles over molens en de gepassioneerde mensen die zich er mee bezighouden. Molens bevat actualiteiten en achtergronden, uittips en allerlei wetenswaardigheden over onder meer techniek en geschiedenis. Het is een gevarieerd en aantrekkelijk blad voor alle molenliefhebbers. En de molenmaatjes maken kinderen op hun eigen manier wegwijs in de wondere wereld van draaiende wieken en waterraderen.
Eind april verscheen Molens 137:
- In het Noord-Limburgse Merselo nadert de herbouw van een zogenaamde volmolen haar einde. Een bijzonder type molen. De herbouw gebeurt geheel door vrijwilligers en de benodigde middelen zijn lokaal verworven. Een huzarenstukje. Alle aanleiding om een gesprek te hebben met Pieter Weerts, een van de gangmakers van dit indrukwekkende project en secretaris van Stichting Loobeek, eigenaar van de molen.
- Er kwamen zo’n twintig reacties binnen na de oproep in het artikel ‘Kopzorgen om molenroeden’ in Molens 136 mee te denken over manieren om roedebreuken zo veel mogelijk te voorkomen. “Boven verwachting en bovendien zaten er zeer constructieve voorstellen bij, die we beslist meenemen in ons onderzoek”, stelt Matthijs Ero, adviseur molens bij De Hollandsche Molen. Welke reacties werden er zoal ontvangen en hoe gaat het nu verder met het onderzoek van de werkgroep?
- Eeuwenlang was water bepalend voor de economie op de Veluwe. Watermolens zorgden voor bedrijvigheid en voor inkomsten. Vanaf de 14de eeuw zijn er op de Veluwe ruim 190 watermolens gebouwd en honderden beken gegraven voor de watertoevoer. Zo’n 15 watermolens bestaan nog steeds. De laatste jaren worden de watermolenbiotopen op de Veluwe aangetast. Wat is er aan de hand en hoe ernstig is de situatie? Een analyse en mogelijke oplossingen.
- ‘Vereniging, laat je horen. Geef vooraf aan wat er de komende decennia op het molenbehoud afkomt en ontwikkel, op basis van scenario’s, een strategie’. Dit advies kreeg directeur Nicole Bakker tijdens een kringgesprek over de toekomstige positie van de molen bij de toenemende schaarste aan ruimte in Nederland. Zij sprak met vertegenwoordigers van de RCE en een ervaren landschapsarchitect. Wat betekent dit voor De Hollandsche Molen? Moet de straks 100-jarige ‘vereeniging tot behoud van molens’ een actieclub worden?
- Aandacht voor de Nationale Molendag, die dit jaar op 8 en 9 mei volledig ‘online’ wordt gevierd. De Hollandsche Molen heeft dit besloten vanwege de huidige corona-situatie, waarin molenbezoek niet of nauwelijks mogelijk zal zijn. Ook de resultaten van de vragenlijst die eind januari naar 1.038 contactpersonen is gestuurd over hoe het molenveld dit jaar Nationale Molendag voorstelt speelden een belangrijke rol bij dit besluit.
- In de molenwereld volgen ontwikkelingen elkaar steeds sneller op. Omdat subsidies niet vanzelfsprekend meer zijn, wordt de rol van vrijwilligers steeds belangrijker. We praten met stichtingsvoorzitter Marianne Mulders, molenaar Peter Raggers en pr-social media coördinator Erna Steingröver van Kyck over den Dyck in Dordrecht. Hier krijgen vrijwilligers in verschillende teams de ruimte én werken ze samen om de molen een gezonde en duurzame toekomst te geven.
- Eind 2020 bestond Stichting De Fryske Molen 50 jaar. Een jubileum dat feestelijk gevierd had m,oeten worden, maar corona gooide roet in het eten. De stichting heeft zicg ontpopt tot een degelijke organiosatie die met grote inzet talrijke molens heeft weten te redden. ook anno 2021 is De Fryske Mole nog springlevend. Dat bewijst het gesprek met Wiepke Schukken, de huidige voorzitter.
- Op bezoek in … is een nieuwe rubriek waarin Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen, op bezoek gaat bij molens die een bijdrage uit het Molenfonds hebben ontvangen en bezig zijn met de werkzaamheden die dankzij de bijdrage kunnen worden uitgevoerd. Ze bekijkt de molens en maakt een praatje met de vrijwilligers, die zich op allerlei manieren inspannen om ‘hun’ molen in goede staat te houden.
- Rob Hoving, hij is pas 27, maar van vele markten thuis als het over molens gaat. En dan specifiek de Groninger molens. Behalve molenaar, is hij ook molenmaker, en heeft hij grote interesse in en kennis van de geschiedenis van molens. Dit voorjaar verschijnt zijn boek ‘De Eolus, 200 jaar bemaling van de Fransumerpolder’. Redenen genoeg voor een gesprek met deze bevlogen en veelzijdige Groninger molenaar.Verder in Molens 136
- De vaste rubriek Restauratienieuws
- Tessa Krop bereidt zich voor op haar rondreis langs de korenmolens in Noord-Holland.
- De molenmaatjes Eva, Linda, Jim en Rutger buigen zich onder meer over de watermolens, de Nationale Molendag; daarnaast vertelt de 7-jarige Rens hoe hij meer dan 3.000 euro inzamelde voor de restauratie van molen Ceres in Bovenkarspel
En nog veel meer.
Molens 138 verschijnt eind augustus 2021
Nieuwsgierig geworden? Wilt u ook op de hoogte blijven van alles wat er in molenland Nederland gebeurt?
Word dan lid en ontvang 3x per jaar Molens, digitale nieuwsbrieven vol molennieuwtjes en leuke molenuitstapjes. Bovendien profiteert u als lid ook van de kortingen op de vele molenartikelen in de webwinkel!
Meer informatie vindt u hier.