Koren op onze molens

Tessa op zoek naar de mensen die het ambacht doorgeven

Welkom op de nieuwe vlogpagina van Tessa Krop. U heeft Tessa eerder kunnen volgen tijdens de opleiding tot vrijwillige molenaar. In april 2019 slaagde zij voor het landelijk examen.

Zij is momenteel één dag in de week actief als vrijwillige molenaar op poldermolen Molen Noorder M in Sint Maartensvlotbrug (N-H).
In deze nieuwe serie ‘Koren op onze Molens’ volgen we Tessa op een rondreis langs allerlei molens en molenaars door het hele land. Door beelden, muziek en voice-over te combineren, krijgt u een inkijkje in de wereld van de molens van nu. Een reis van ontmoetingen; langs molens, maar vooral ook langs mensen die de molens behouden en het ambacht doordragen. Hoe belangrijk dat voor hen is, en hoe zij de toekomst van het ambacht zien.

De ervaringen tijdens haar zoektocht deelt zij via ons blad Molens, en op deze pagina met haar prachtige vlogs.

Wie is Tessa?

Tessa woont in Schoorl. Ze fietste met haar kinderen wel eens langs de molen en voelde zich erdoor aangetrokken, maar durfde niet naar binnen te stappen. Het was een ‘verborgen verlangen’. Molen Kijkduin bleek namelijk een plek waar alles wat zij meemaakte in haar leven samenkomt: zoals haar jeugdherinneringen aan de op Kijkduin lijkende molen Johanna in Culemborg, waar haar moeder, opa en overgroot opa op actief waren, haar werkzame leven en haar tegenslagen. Uiteindelijk trok ze de stoute schoenen aan en maakte een praatje met de molenaars. Een van hen vroeg haar toen of ze geen molenaar wilde worden. ‘Daar ben ik toch veel te oud voor’, was haar eerste reactie. Tessa zette door en meldde zich aan bij Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Op 1 september 2016 begon zij met de opleiding en inmiddels is zij in het bezit van Getuigschrift Vrijwillige Molenaar.

Eerder maakte zij een vlog over haar weg naar het behalen van het molenaarsdiploma.

Koren op onze molens deel 12

Tessa kondigt in deze video haar reis per fiets door Noord-Holland aan langs molens en molenaars die het ambacht ‘doordragen’. Het landschap van deze provincie geeft haar het gevoel ‘ergens bij te horen’. Ze realiseert zich verder: ‘Zonder mensen, geen draaiende molens.’ Zij vraagt zich af, wie deze molenaars zijn en wat hen beweegt om zich met dit eeuwenoude ambacht bezig te houden? In haar komende vlogs doet zij verslag van deze ontdekkingsreis.

Koren op onze molens deel 11

Deze keer staat Tessa onder meer stil bij de gezonde voedingswaarde van volkoren producten en de pure, ambachtelijke wijze waarop korenmolenaars deze producten mede verzorgen. Ook geniet zij van het polderlandschap en gaat zij langs bij de Noorder M in Sint Maartensvlotbug en de molens van de Zaanse Schans. Hart voor molens betekent voor haar tegelijkertijd hart voor de molenaars.

Koren op onze molens deel 10

In de aanloop naar Open Monumentendag is Tessa per fiets op molenpad gegaan langs een groot aantal molens in Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant. Bij bijna elke molen die ze tijdens de fietstocht heeft gezien en (waar mogelijk) bezocht, heeft ze sfeerimpressies gemaakt. Zo is een mooi overzicht ontstaan wat molens in ons land te bieden hebben en dat is heel veel…..

Koren op onze molens deel 9

In deze aflevering rijdt Tessa op de fiets langs een aantal poldermolens in Noord-Holland. Met name langs Zijper molens. Ze geniet van de molens in het landschap en maakt een praatje met een aantal molenaars. Ze komt na thuiskomst eens te meer tot de conclusie dat molens bij haar horen: ‘Hier wil ik zijn’.

Koren op onze molens deel 8

 

Het leven van Tessa was een tijd lang zwaar. Om nieuwe energie te vinden verliet ze zelfs haar geliefde Molen Kijkduin in Schoorl, maar molens laten haar niet los. In de filmpje beschrijft ze hoe molens haar zelfs hielpen om kracht te vinden om verder te gaan. Ze belandt op molen Weel en Braken in Obdam en begint daar een nieuw leven, want zo zegt ze: ” ‘Koren op onze molens’ blijft mijn hobby.”

Koren op onze molens deel 7

Medio maart 2020 werd Nederland, en dus ook de molenwereld, geconfronteerd met de coronacrisis.  In de video “Voor hen die het land draaiende houden’ staat zij stil bij de betekenis en de gevolgen van deze crisis voor onze leefwereld en met name voor het vertrouwde beeld van de molens in het landschap. Zij eindigt met de boodschap: ‘Alle aandacht gaat nu uit naar hen die ons land draaiende houden’.

Koren op onze molens deel 6

Tessa bezoekt in deze aflevering molen De Leeuw in Lettele en spreekt daar met Tonnie Moes. Tonnie is een ervaren korenmolenaar die niet alleen veel produceert met zijn molen maar ook actief is in het overdragen van het ambacht. Hij krijgt veel leerlingen op de molen die hij met veel plezier de wegwijs maakt in het oeroude korenmolenaarsvak.

Koren op onze molens deel 5

Deze vijfde aflevering in mijn serie begin ik met de verschrikkelijke brand van molen Ceres in Bovenkarspel. Vervolgens, na een sfeerimpressie van De Bonte Hen op de Zaanse Schans, bezoek ik de de korenmolen Nooit Gedacht in Warnsveld, waar ik uitgebreid praat met Dirk-Jan Abelskamp over onder meer de historische band van zijn familie met deze prachtige molen.

Koren op onze molens deel 4

In de schaduw van de molen begint mijn relaas in dit vierde deel van mijn tweede serie over de korenmolen.
Voorbij is november, welkom Sinterklaas! Er is veel gebeurd op en rond de molen. O.m. een interview op Radio 1 ivm de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs aan De Hollandsche Molen.

Koren op onze molens deel 3

In deze tweede serie video verslagen behandel ik de korenmolen. Als gediplomeerd molenaar op Korenmolen Kijkduin ga ik op zoek naar de molens en de mensen die het ambacht door dragen.

Koren op onze molens deel 2

“De wind, dat is ons brood…” Dat geldt ook voor de molenaars van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. In deel 2 blik ik terug op de maand september. Het is 1 oktober.

Koren op onze molens deel 1

Graanvelden kleuren goudgeel. Molens ontwaken in het warme licht. Ook de korenmolens vinden weer hun dagelijkse gang. Het is 1 september. Welkom, dit is: ‘Koren op onze Molens’, deel 1.