Tessa naar haar molenaarsdiploma

Molenaar worden. Veel mensen, ook anno 2017, voelen zich aangetrokken tot dit traditionele ambacht. Het romantische beeld van het stoere werken met een oer-Hollands werktuig spreekt kennelijk menigeen tot de verbeelding. Elk jaar nemen tijdens de jaarvergadering van De Hollandsche Molen ruim 70 mensen het getuigschrift vrijwillige molenaar in ontvangst. Maar molenaar ben je niet zomaar. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars verzorgt al tientallen jaren een opleiding, die zo’n twee jaar duurt.

De Hollandsche Molen vraagt zich af wat een cursist zoal meemaakt tijdens de opleiding. Molenaar in opleiding Tessa Krop uit Schoorl is bereid haar belevenissen met de wereld te delen. Dat doet ze via ons blad Molens, via Facebook en op deze pagina. Volg vanaf nu de leergierige en opgewekte Tessa op haar intensieve, soms weerbarstige, maar altijd boeiende route richting haar diploma vrijwillige molenaar. En wie weet, treedt u straks in haar voetsporen….

Wie is Tessa?

Tessa is 47 jaar en woont sinds 2015 in Schoorl. Ze fietste met haar kinderen wel eens langs de molen en voelde zich erdoor aangetrokken, maar durfde niet naar binnen te stappen. Het was een ‘verborgen verlangen’. Molen Kijkduin bleek namelijk een plek waar alles wat zij meemaakte in haar leven samenkomt: zoals haar jeugdherinneringen aan de op Kijkduin lijkende molen Johanna in Culemborg, waar haar moeder, opa en overgroot opa op actief waren, haar werkzame leven en haar tegenslagen. Uiteindelijk trok ze de stoute schoenen aan en maakte een praatje met de molenaars. Een van hen vroeg haar toen of ze geen molenaar wilde worden. ‘Daar ben ik toch veel te oud voor’, was haar eerste reactie. Tessa zette door en meldde zich aan bij Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Op 1 september 2016 begon zij met de opleiding. Haar instructeur op de molen werd Fred Prins.

MIO amore deel 25 - "Thuiskomen"

Voor wie de hele serie nog eens terug wil kijken: www.molens.nl/molenaar-in-opleiding. Ik denk na over een nieuwe serie:-)Hartelijke molengroet! Tessa Krop

Geplaatst door Molens op Maandag 4 februari 2019

MIO amore deel 25 Slot

2016 ben ik begonnen met mijn opleiding en nu ben ik geslaagd voor mijn toelatingsexamen en sluit ik mijn vlog af. Ik denk na over een nieuwe serie:-)
Hartelijke molengroet! Tessa Krop

MIO Amore deel 24

Het is 1 december. Klaar voor mijn toelatingsexamen kwam begin november een spaak in mijn wiel… Tijdens een sprongetje op de mountainbike ‘verdraaide’ ik mijn voet. Met een breuk tot gevolg werd het einde oefening. Van Springbeugel tot ‘Spronggewricht’…
Dit is MIO amore deel 24.

MIO amore deel 23

Hoe meer je weet, hoe meer je ziet; Type windmolens, variaties in de vangsystemen, verschillen in wiekverbetering, onderscheid in kruiwerken… In oktober bezochten we Engeland, volgde ik het plaatsen van nieuwe roeden op ‘t Roode Hert in Alkmaar en verwisselde de zeilen in Schoorl. Het is 1 november. Welkom bij MIO amore deel 23: ‘On top of it’

MIO amore deel 22

Het is 2 oktober. September liet een warm licht schijnen op mijn opleiding tot vrijwillig molenaar.… In deel 22 schijn ik mijn licht op de veelzijdigheid van de molens: van poldermolen tot papiermolen, van proefmalen tot pelstenen en van Philisteinse molen tot Princenhoff. Dit is MIO amore!

MIO Amore deel 21

De zomer is ten einde. Open Monumentendag zette de molen nog even in het zonnetje. Deze nazomerse dagen benutten we nog ‘een september koeltje’ voor het testmalen van het kunststenen koppel. En op de Zaanse Schans ontdekte ik de koning onder de molens; De Paltrok. Tot nu toe meed ik deze ogenschijnlijk lastige constructie. Onterecht! Ontdekte ik… Ook de verfmolen deed me verwonderen en in Schermerhorn kreeg ik mooi (uit)zicht op de molengang. Welkom bij MIO amore deel 21! “‘ Wie niet zaagt, die niet wint!’

MIO amore deel 19

Het is 3 juli. Ik blik terug op een maand vol thermisch lage drukgebieden en andere boeiende molenmomenten. Juni bracht mij nieuwe inzichten rondom weerkaarten, de Wipmolen, Dekkerwieken en ‘De Nieuwe Molenwereld’. Welkom bij MIO amore. Deel 19 alweer.

MIO amore deel 18

Nationale Molendag 2018. Morgen is het feest. Let’s get this party started…
Iedereen heel veel plezier bij de Molendagen 2018!

 

 

 

Ain’t no party like a windmill-party…

 

 

 

 

Terug op de Wimmenumermolen (zie MIO amore deel 17). De zon verdween, onweer kondigde zich aan… Maar ik bleef stralen!… Nederland ontmoette de molenaar… Dank je wel Eric Zwijnenberg, ook voor het bedenken van de Molendag…
“Zo werd mijn Moederdag weer een prachtige Molendag!”

MIO amore deel 17

Het is 2 mei. Afgelopen zaterdag zakte ik voor mijn proefexamen… Welkom op MIO amore deel 17. ‘Aiai, Mama Mio !’…

MIO amore deel 16

Elke dag Molendag! De Hollandsche Molen vroeg mij een vlog te maken, speciaal voor de Molendagen 2018. Het bleek de moeilijkste uit de serie. Immers… voor mij zijn alle dagen ‘Molendagen’!

MIO amore deel 15

Het is 25 maart. Als kleindochter van een korenmolenaar heeft de graanmolen nu definitief mijn hart gestolen. Dit is MIO amore. Deel 15!

MIO amore deel 14

Het is 22 februari. Een uitzonderlijke vorstperiode kondigt zich aan. Daarover ging o.a. mijn 3e fase test. Na de 2e fase test besloot ik naast de kunststenen ook mijn kennis en kunde aan te scherpen. Aansluitend op deze maanden gedegen voorbereiding werd ik gisteren -onder een strak blauwe hemel- bevraagd; Over de inhoud van twee dikke boeken theoretische kennis, over veiligheid, over ‘andere type molens’, over praktische vaardigheden, over het weer, over… Hoezo ‘hobby’ …
Welkom op MIO amore deel 14!

MIO amore deel 13

Het is 1 februari. In mijn derde fase ‘trekt de wind behoorlijk aan’. Theorie en praktijk komen samen. Van stormglas tot steendrager…
Welkom bij MIO amore, deel 13!

MIO amore deel 12

Op Korenmolen Kijkduin (Schoorl) begon januari met uitdagingen. Halverwege de maand maak ik de balans op: Menskracht of windkracht? … Dit is MIO amore deel 12.

MIO amore deel 11

Ik wens jullie mooie molenmomenten in een klaarlicht 2018. Het is 1 januari en ik kijk nog een keer achterom naar een jaar met veel vreugde, plezier, vertrouwen, vakmanschap en wind en zon. Welkom bij MIO amore.

MIO amore deel 10

Ik was bij de bekendmaking op Krijtmolen d’ Admiraal in Amsterdam. Vanaf nu staan alle Molenaars ingeschreven op de Representatieve lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de mensheid bij UNESCO.

MIO amore deel 9

“De jeugd heeft de toekomst”… Met de mogelijke erkenning vanuit Unesco in het vooruitzicht, reist de vraag – als leerling molenaar- hoe ik in de opleiding de theorie en praktijk laat samenkomen.

MIO amore deel 8

Het is 1 november. Dit is MIO- amore deel 8 – ‘Jonge Helden’.
Ze kwamen al vroeg met de molens in aanraking…Jeugdige vrijwillig molenaars als welkome leergierige aanpakkers. Jonge Helden, te midden van een nu nog brede groep ervaren ‘mulders’…

MIO amore deel 7

Unieke verhalen kent de molen… Iedere molenaar kleurt het palet naar eigen kunnen bij. De molens die ik bezoek -en waar ik het ambacht hoop te leren- zijn slechts een kleine greep uit de molen schatkist die we met elkaar rijk zijn.

MIO amore deel 6

‘Een september koeltje benut’… Welkom op MIO amore! Deel 6 alweer over contact met andere MIO’s, een bezoek aan de Palmboom in Schiedam en het bestuderen van de theorie.

MIO amore deel 5

Tot mijn enkels stond ik in de blub. Een ode aan de poldermolen.

MIO amore deel 4

Bienvenue a notre moulin! Willkommen in unserer Mühle! Welcome to our Mill!

Halverwege mijn tweede fase van de opleiding tot molenaar ging ik op zoek naar bijzondere molens langs onze ‘route du soleil’. Maar hoe vind je die molens? Hoe zoek je de informatie erbij? En de grote vraag: Welke hebben de geschiedenis overleefd? …

In deze aflevering een terugblik op onze reis langs bijzondere molens. Benvenuti al nostro mulino!’

MIO amore deel 3

De schoolvakantie is begonnen! Ook in Noord Holland, waar molen Kijkduin staat, begon gisteren de lang verwachte zes weken vrij. Voor veel molens was het afgelopen weken een komen en gaan van groepen fluorescerende hesjes; schoolklassen die hun excursie of schoolreisje naar de molen planden. Kijk, geniet en verwonder met hen mee…

MIO amore deel 2

De molen is een werktuig. Als kind had ik er niks te zoeken, vond mijn opa… Ruim 40 jaar later bleek ik er de mooiste opleiding – de opleiding tot molenaar – te vinden!

MIO amore deel 1

De Hollandsche Molen vroeg mij een verslag te maken van mijn opleiding tot molenaar. Vandaag ben ik ‘gezwicht’…Welkom op de plek waar ik mijn opleiding volg: Korenmolen Kijkduin in Schoorl.