Steeds meer Nederlanders bezoeken een molen tijdens Nationale Molendag en op regionale molendagen. De toegenomen interesse in alternatieve energievormen zorgt er onder andere voor dat met we met andere ogen naar molens kijken. Vroeger waren ze zo gek nog niet. De molenaar deed zijn werk met behulp van de wind of van een snelstromende beek. Dat koste niets en was ook nog eens goed voor het milieu.
Veel molens zijn het hele jaar door één of meer dagen per week open voor publiek. Een bezoek aan een molen is vaak gratis en is leuk voor jong en oud. Veel molens zijn in bedrijf en er worden activiteiten georganiseerd; zoals rondleidingen en kinderactiviteiten.
Sommige molens hebben een restaurant waar u iets kunt eten en drinken. Er zijn ook molens met een museum of een winkel waar traditionele molenproducten worden verkocht.
1.200 molens
In Nederland zijn ruim 1.200 molens te bewonderen. De meeste worden door vrijwillige molenaars in werking gesteld. Als de molen voor bezoekers open is, dan hangt de blauwe wimpel uit. Een bezoek aan een molen is de moeite waard: het is leuk en leerzaam. Wilt u een molen bezoeken, klik dan hier.

Nationale Molendag
Elk jaar in het tweede weekend van mei is het Nationale Molendag. Veel molens zijn dan open voor het publiek. De molenaars laten de molens draaien en vertellen alles over de techniek, de geschiedenis en het molenaarsvak. Bovendien worden er extra activiteiten, zoals braderieën, molenmarkten, demonstraties brood bakken en tentoonstellingen georganiseerd.
Provinciale en regionale molendagen
Naast Nationale Molendag worden er door heel Nederland in de periode maart t/m november ook regionale molendagen georganiseerd. Tijdens een regionale molendag zijn de meeste molens binnen een bepaald gebied geopend en is iedereen welkom, molenliefhebber of niet. Meestal zijn de deelnemende molens gratis te bezoeken.
De molenaars organiseren tijdens zo’n dag vaak extra activiteiten zoals pannenkoeken bakken, fietstochten, rondleidingen en speciale kinderactiviteiten. Zij hopen op voldoende wind en vooral op een enthousiast en geïnteresseerd publiek.
Informatie over alle regionale molendagen, de deelnemende molens, openingstijden en speciale activiteiten is te vinden in de agenda en op onze facebooktijdlijn molens.


Kinderdijk
In het Zuid-Hollandse dorp Kinderdijk staan 19 authentieke windmolens uit de 18e eeuw. Deze werden gebouwd om voor een goede afwatering in dit laaggelegen gebied te zorgen. De unieke verzameling molens staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. U kunt onder andere een bezoek brengen aan de twee museummolens, het bezoekerscentrum en de molenwerkplaats.
Zaanse Schans
In de Zaanstreek, het oudste industriegebied van West-Europa, stonden ooit ruim zeshonderd molens. Op de Zaanse Schans zijn allerlei 18e– en 19e-eeuwse panden, molens, schuren en huizen uit de Zaanstreek samengebracht. Deze industriemolens zagen hout, en malen olie, specerijen en kleurstoffen.
