Toolkit nevenbestemming

Wanneer er naast het malen een functie aan de molen wordt toegevoegd, spreken we van nevenbestemming. Dit kan in de molen zelf zijn, maar ook in een bijgebouw of in een nieuw gebouw bij de molen. Een nevenbestemming biedt de mogelijkheid om de inkomsten vergroten, evenals het draagvlak voor uw molen. Bijvoorbeeld doordat u ruimte verhuurt, of een maatschappelijke functie vervult als dagbestedingslocatie voor gehandicapten.

Iedere nevenbestemming vraagt om maatwerk. Want welke functie komt in aanmerking? Is daar ook vraag naar in de omgeving? En gaat u die zelf uitvoeren of verhuurt u de ruimte aan een derde? Hoe financiert u de nevenbestemming en hoe organiseert u het beheer? Allemaal vragen waar u van tevoren een antwoord op moet vinden. Een haalbaarheidsonderzoek kan u daarbij helpen.

Is uw molen een rijksmonument? Dan is het zinvol om in een vroeg stadium contact op te nemen met de molenadviseurs van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij kunnen u adviseren en denken met u mee. U kunt contact opnemen met Gerard Troost, [email protected]­cultureelerfgoed.nl of Wouter Pfeiffer, [email protected]­cultureelerfgoed.nl.

Wilt u aan de slag met een nevenbestemming bij uw molen? Dan vindt u hier een aantal dingen om u op weg te helpen.

De toolkit bestaat uit:
Rapport Nevenbestemming bij molens
Quickscan nevenbestemming
Voorbeelden van nevenbestemming bij molens
Overzicht financieringsmogelijkheden

Nuttige websites:
www.herbestemming.nu
www.kennisbankherbestemming.nu
Herbestemming op Monumenten.nl