Zoek een molen

Zoek in het molenbestand
Uitgebreid zoeken

ROUTES LANGS MOLENS

Tip voor de zomer

Geniet deze zomer van een wandeling of fietstocht langs molens

Bekijk onze nieuwe routepagina

Geven om molens is geven aan molens

Geven om molens is geven aan molens.
Elke gift is van harte welkom!

Doneer aan Molenfonds

Molenmaatjes

Alles voor juffen en meesters!
Onze lesprogramma’s, lesbrieven en educatiematerialen. Alles over “De Molenmuis” (groep 1 en 2). Meer informatie over het aanvragen van subsidie voor busvervoer naar een molen.

Bezoek onze onderwijspagina

Molenmaatjes

De molenmaatjes Rutger, Eva, Linda en Jim leren je alles over molens.
Handig voor je spreekbeurt of werkstuk.

Naar de molenmaatjes!

Nico’s 100-molens toer

Voorzitter Nico Salm gaat de komende drie jaar in de aanloop naar het 100-jarig bestaan van de vereniging in 2023 – op uitnodiging – 100 molens bezoeken.
Dit gaat hij doen per trein en fiets.

Meer weten

Oude molen Kruiningen

De Oude Molen, Kruiningen

De Oude Molen is een korenmolen in Kruiningen in de Nederlandse provincie Zeeland. De molen werd in 1801 gebouwd en is tot 1953 op windkracht in bedrijf gebleven. In 1959 volgde aankoop door de gemeente.

Meer weten

Meermolen Muidenberg

Molen de Onrust of Meermolen, Muiderberg

De Onrust of Meermolen is een uit 1809 stammende achtkante grondzeiler, ook wel achtkantige bovenkruier, bij Muiderberg aan de Boezemkade. De molen is gebouwd als poldermolen om het Naardermeer droog te leggen. Tegenwoordig bemaalt hij het Naardermeer, nadat de drooglegging ongedaan is gemaakt.

Meer weten

De Meervogel

De Meervogel, Garrelsweer

De poldermolen Meervogel, gebouwd in 1801, voor het bemalen van de Noorder Hoeksmeersterpolder (ten zuidoosten van Garrelsweer), is enige malen gerestaureerd en wordt nu beheerd door vrijwillige molenaars. De molen kan in noodsituaties ingezet worden voor extra bemaling.

Meer weten

Beleven, beschermen, belangen behartigen

We zijn vereniging De Hollandsche Molen en willen dat alle molens behouden blijven. Molens zijn van iconische waarde. We willen dat molens blijven werken om het ambacht en de kennis over molens in stand te houden. Molens zijn levende monumenten en vertellen het verhaal van wat ze Nederland hebben gebracht en nog steeds brengen. We willen dat de molens op een eigentijdse manier een actief onderdeel zijn van een dorp, stad of streek. Het behoud van molens is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.

Meer weten

Erkend en gesteund door

Vereniging De Hollandsche Molen heeft de ANBI status en het CBF keurmerk.
De Hollandsche Molen wordt gesteund door de VriendenLoterij.

                     

Steun de molens

De Hollandsche Molen heeft uw steun nodig. Als dé molenvereniging van Nederland werken we aan de beleving, de bescherming en de belangenbehartiging van de wind- en watermolens. Steunen kunt u doen op een manier die bij u past.